Nova generacija udarne in vibracijske izolacije na osnovi visokotlačne omrežne tehnologije - Bek, Marko; Aulova, Alexandra; Oseli, Alen; Emri, Igor (Anali PAZU, 2022)
Članek obravnava znanje izuma, ki temelji na patentirani disipativni zrnati visokotlačni tehnologiji. Ugotovljeno je bilo, da je z ustrezno izbiro dušilnega materiala in hidrostatičnim tlakom, ki mu je material izpostavljen med nakladanjem, mogoče ujemati največje lastnosti dušenja materiala s pogostostjo ali hitrostjo uporabljene obremenitve. Na ta način lahko v celoti izkoristimo lastnosti dušenja izbranega materiala in povečamo absorpcijske lastnosti lopute. Z uporabo tega edinstvenega potenciala disipativne zrnate visokotlačne tehnologije je mogoče zgraditi vrhunske dušilne elemente, ki za nekaj vrst presegajo obstoječe dušilne elemente. Uporaba takšnih blažilnih elementov vključuje na primer nosilce za industrijske stroje za dušenje vibracij, temelje v gradbenih konstrukcijah za zmanjšanje dovzetnosti za potresne poškodbe in resonanco, pa tudi vlake in železniške tire za zmanjšanje vibracij med potovanjem in za izboljšanje pasivne varnosti avtomobilov na cestah prevoz. Ta članek obravnava fenomenološki opis časovno odvisnega odziva polimernega materiala, ko ga vzbudi udarna ali vibracijska obremenitev, potrebna pri razvoju nove generacije izolacije udarcev in vibracij.
Keywords: učinek tlaka; visokoelastičnost; disipativni zrnati materiali; dušilni elementi; termoplastični poliureta