Kartezijanski in Baconski pristop v znanosti in tehniki - Pušenjak, Rudolf (Anali PAZU, 2022)
Članek obravnava Kartezijanski in Baconski pristop v znanosti in tehniki, ki sta v štirih stoletjih razvoja moderne znanosti imela po vsej verjetnosti največji vpliv. Kartezijanski pristop je deduktiven, znanstveni pogled na naravne pojave pa univerzalen. Baconski pogled temelji na eksperimentu in uveljavlja induktivni način sklepanja. V članku je prikazano, da sta oba pristopa vsak zase nezadostna, pač pa sta združena izredno uspešna. Uporaba obeh načel je prikazana pri lastnih raziskavah na področju nelinearnih stacionarnih in nestacionarnih nihanj nosilcev in elektromehanskih sistemov. Obravnavani so nepričakovani pojavi v teh sistemih, ki jih ne moremo predvidevati v okviru kartezijanskih, lahko pa jih odkrijemo z uporabo Baconskih načel raziskovanja.
Keywords: kartezijanska načela; baconska načela; nestacionarne resonance; zgibno vpeti žarek; elektromehanski sistemi