Razvoj kakovosti pri slivah - Unuk, Tatjana (Anali PAZU, 2022)
V Sadjarskem centru Maribor – Gačnik smo v letu 2010 proučevali razvoj nekaterih parametrov zrelosti in kakovosti sliv (Prunus domestica L.). V poskusu so bile vključene slive sort ´Hanita´ in´Valor´. Namen poskusa je bil ugotoviti povezavo med razvojem barve povrhnjice plodov ter razvojem okusa, ki ga determinira razmerje med topno suho snovjo in titracijskimi kislinami. Rezultati poskusa so pokazali, da barva povrhnjice plodov kot parameter kakovosti in hkrati zrelosti pri različnih sortah sliv ni dober pokazatelj razvoja okusa (in posredno kakovosti plodov) in zato ni dober napovednik optimalnega časa obiranja, saj se je v letu 2010 pri sorti ´Valor´ razvila 17 dni pred užitno zrelostjo in pri sorti ´Hanita´ cca 14 dni pred užitno zrelostjo plodov.
Keywords: sliva; zrelost; barva; okus; postopek