L-relacijska algebra - Hajdinjak , Melita (Anali PAZU, 2022)
V članku se osredotočimo na pozitivni K-relacijski model za označene relacije, v katerem Utericam prirejamo elemente izbranega komutativnega polkolobarja K. Predlagamo uvedbo nove operacije v K,imenovane negacija, ki omogoča definicijo razlike K-relacij, tj. edine osnovne relacijske operacije, ki vpozitivni K-relacijski algebri manjka. Obstoj negacije zagotavljajo posebne mreže, imenovane De Morganovi okvirji. Zahteva, da naj bo K De Morganov okvir, ima še en pozitiven učinek ̶ v dobljeni L-relacijski algebri veljajo vse (pozitivne) relacijske identitete, ki jih poznamo iz klasične relacijske algebre, tudi tiste, ki v Krelacijski algebri ne veljajo.
Keywords: K-relacija; L-relacija; negacija; De Morganov okvir; relacijska algebra