Stališča zdravstvenih delavcev v operacijski dejavnosti o uporabi umetne inteligence in njeni vključitvi v operacijsko dvorano - Zorman, Lidija; Farkaš-Lainščak, Jerneja (Anali PAZU, 2024)
Umetna inteligenca ima v operacijski dejavnosti velik potencial za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti zdravstvene oskrbe. Raziskava, izvedena v Splošni bolnišnici Murska Sobota v letu 2023, je proučevala stališča zdravstvenih delavcev v operacijski dejavnosti, do uporabe umetne inteligence. V raziskavo je bilo vključenih 120 anketirancev (odzivnost 64,1 %). Tretjina jih je podprla vključevanje umetne inteligence v operacijske dvorane. Glavne prednosti njene uporabe vidijo v odsotnosti čustvene izčrpanosti (41,6 %). Kot slabost pa so izpostavili njeno omejeno sposobnost prilagajanja in reševanja nepričakovanih situacij (57,1 %). V naslednjih desetih letih pričakujejo njen razvoj v podpornih službah operacijske dvorane (39 %). Etične dileme se osredotočajo na odgovornost pri njeni uporabi. Večina anketirancev (54,5 %) meni, da bodo pravno odgovornost prevzeli zaposleni zdravstveni delavci v operacijski dejavnosti. Po mnenju anketirancev (63,7 %) umetna inteligenca ne more nadomestiti profila zdravstvenega delavca v operacijski dvorani. Nadaljnje raziskave bi lahko proučevale izobraževanje o umetni inteligenci in razvoj etičnih smernic za njeno uporabo.