Farmacevt predpisovalec zdravil: Izkušnje v tujini in možnost implementacije v Sloveniji - Štuhec, Matej (Anali PAZU, 2024)
Farmacevt predpisovalec je najnaprednejša oblika dela kliničnega farmacevta na področju predpisovanja zdravil in optimizacije terapije zdravljenja z zdravili. Tovrstna oblika sodelovanja med zdravnikom in farmacevtom se je razvila najprej v Združenem kraljestvu in Združenih državah Amerike ter nato tudi v nekaterih drugih državah. Rezultati raziskav prikazujejo, da je tovrstna oblika sodelovanja pozitivna (pozitiven vpliv na klinične, humanistične in ekonomske izide) ter bistveno izboljša dostop do zdravstvenih storitev. Slednje je še posebej pomembno ob pomanjkanju družinskih zdravnikov. V Sloveniji že obstajajo ambulante farmacevta svetovalca, ki so dobro implementirane v obstoječi zdravstveni sistem. Posledično obstaja dobra osnova, da se nadgradi sodelovanje v obliki farmacevta odvisnega predpisovalca ter tako izboljša dostopnost do storitev, razbremeni zdravnike in poveča kakovost dela. V prispevku so predstavljeni razlogi za tovrstno sodelovanje v Sloveniji.