Stanje tehnike in razvoj zlatih dentalnih zlitin - Rudolf, Rebeka; Majerič, Peter; Vastag , Djendji; Lazić, Vojkan (Anali PAZU, 2024)
Članek obravnava zgodovino, razvoj in lastnosti zlatih dentalnih zlitin. Zlitine proizvajalca Zlatarna Celje d.o.o. so certificirani medicinski pripomočki razreda IIa po Uredbi (EU) 2017/745, s srednjo stopnjo tveganja. Poseben status imajo zlitine za porcelanske krone in mostičke, kjer je potrebna posebna kemijska sestava in predelava. Prihodnji razvoj mora zmanjševati biološka tveganja in korozijo, kar dosežemo z visoko plemenitimi zlitinami s stabilno mikrostrukturo. Dentalne zlitine ne smejo biti feromagnetne. Pravilna izbira kemijske sestave je ključna za vsakega pacienta, saj na trgu obstajajo različne vrste zlitin, primerne za posameznike z različnimi alergijami in specifičnimi stanji v ustni votlini. Pomembno je upoštevati priporočila proizvajalca za kakovostno izdelavo in vgradnjo zobno-protetičnih konstrukcij.