Vpliv tehnologij površinske obdelave kovinskega ogrodja na pojav napak v mikrostrukturi porcelanskega plašča pri kovinsko/porcelanskih zobnih restavracijah - Župec, Lara; Bohinc, Peter; Brunčko, Mihael (Anali PAZU, 2023)
Čeprav je sodobni trend v fiksni protetiki v uporabi polnokeramičnih zobnih nadomestkov, so raziskave pokazale, da se še vedno najpogosteje uporabljajo kovinsko-porcelanski zobni nadomestki. Namen v tem prispevku predstavljene raziskave je ugotoviti, kako različne tehnike mehanske obdelave površine kovinskega ogrodja vplivajo na pojav napak v porcelanskem sloju ter mejni površini kovina-porcelan. V okviru izvedenih raziskav smo izdelali vzorce iz Co-Cr zlitine z različnimi metodami in tehnikami površinske obdelave. Sledila je priprava metalografskih obrusov s pomočjo katerih smo analizirali vpliv površinskih obdelav na spremembo makro- in mikrostrukture kovinskega ogrodja, porcelanskega plašča in mejne površine med njima. Rezultati opravljenih raziskav so pokazali, da je pojav napak pri vzorcih katerih kovinsko obrodje je bilo obdelano z brusnim sredstvom v eni smeri minimalen, površina kovinskega ogrodja enakomerno hrapava z enakomerno povprečno debelino oksidne plasti 3,5µm. Pri vzorcih s kovinskim ogrodjem obdelanim z brusnim sredstvom v več smereh, smo opazili bolj hrapavo površino kovinskega ogrodja s prisotnostjo plastične deformacije površine kovinskega ogrodja, ki tvori tanjšo oksidno plast.