Implementacija prenosnega EKG telesnega merilnika Savvy za presejanje motenj srčnega ritma na primarni zdravstveni ravni: intervencijska randomizirana kontrolirana študija - Vodička, Staša (Anali PAZU, 2023)
Na Inštitutu Jožefa Štefana so v sodelovanju z zdravniki razvili osebni prenosni merilnik EKG Savvy, ki deluje v kombinaciji s pametnim telefonom in ga lahko uporabljamo pri bolnikih, ki tožijo za motnjami srčnega ritma. Cilj študije je bil analizirati uporabnost telekardiologije na primarni zdravstveni ravni z uporabo prenosnega EKG telesnega merilnika Savvy. Metode: Vključili smo 400 bolnikov s sumom na motnjo srčnega ritma, ki so od oktobra 2016 do januarja 2018 obiskali svojega družinskega zdravnika v Zdravstvenem domu Ljubljana in Zdravstvenem domu Murska Sobota. Bolniki so bili razdeljeni v testno skupino, kjer so dobili prenosni EKG telesni merilnik, in kontrolno, kjer ga niso. Rezultati: Študija je pokazala, da med testno in kontrolno skupino ni statistično pomembne razlike glede odkritih motenj ritma in ukrepov za zdravljenje bolnikov, bodisi z opazovanjem bodisi z dajanjem novega zdravila. V testni skupini pa je bilo h kardiologu napotenih bistveno manj kot v kontrolni skupini (p <0,001).