RAČUNANJE DISPERZIJSKIH KRIVULJ RAYLEIGH-LAMBOVIH VALOV Z NEWTON-RAPHSONOVO METODO - Pušenjak, RUDOLF (Anali PAZU, 2023)
Članek obravnava numerično konstrukcijo disperzijskih krivulj, ki pripadajo širjenju Rayleigh-Lambovih valov v izotropnih elastičnih sredstvih. Za izračun realnih, imaginarnih in kompleksnih valovnih števil v odvisnosti od frekvence valovanja je uporabljena Newton-Raphsonova metoda. Zaradi večličnosti se pri konstrukciji ob sledenju vej pojavljajo nepričakovani preskoki med načini valovanja disperzijskih krivulj, kar onemogoča uspešno neposredno uporabo metode. Ta pomanjkljivost je v članku odpravljena z uvedbo metode nadaljevanja po ločni dolžini. Učinkovitost te dopolnitve Newton-Raphsonove metode je prikazana na primeru aluminijaste plošče s konstrukcijami disperzijskih krivulj za realna, imaginarna in kompleksna valovna števila.