Primernost recikliranih papirjev za tisk UHF RFID anten - Pivar, Matej; Muck, Tadeja; Gregor Svetec, Diana (Anali PAZU, 2022)
Glavni namen raziskave je bil optimirati pogoje tiska pri izdelavi UHF RFID anten in iz nabora recikliranih papirjev izbrati tiste, ki bi bili najbolj primerni za tisk anten. V raziskavi so bili uporabljeni nepremazani in premazani reciklirani papirji ter prevodni tiskarski barvi dveh proizvajalcev. Tisk UHF RFID anten je bil izveden s polavtomatskim sitotiskarskim strojem. Lastnosti tiskovnih materialov in odtisov so bile določene s pomočjo referenčnih papirniških in grafičnih metod, izmerjene so bile električne lastnosti in delovanje UHF RFID anten. Ugotovljeno je bilo, da so reciklirani papirji primerni materiali za tisk elektronike in določene so bile lastnosti recikliranih papirjev, ki so pomembne za dobro interakcijo s prevodno tiskarsko barvo za uspešno funkcionalnost tiskane elektronike.