BIM v gradbenih projektih - Tibaut, Andrej; Žalig, Vito; Časar, Rok; Jakoša, Denis (Anali PAZU, 2022)
V prispevku je predstavljen projekt v katerem je bila izvedena raziskava, realizacija in analiza BIM-a na primeru gradnje aktualnega infrastrukturnega gradbenega objekta, Podvoza Grlava, ki se izvaja v okviru projekta Elektrifikacija in rekonstrukcija železniške proge Pragersko – Hodoš. Rezultat raziskave je za gradbeni objekt izdelani 3D-model in 4D-model, ki ju bo podjetje uporabilo za nadaljnje spremljanje gradnje Podvoza Grlava. V prispevku bomo na osnovi empiričnih podatkov iz projekta predstavili rešitve za učinkovito uporabo 4D-modela v procesu gradnje. Te rešitve lahko služijo kot praktična priporočila gradbenemu sektorju pri spremljanju časovnega poteka načrtovanih aktivnosti iz terminskega načrta gradnje. Rezultati naše raziskave predstavljajo prispevek k učinkovitejšemu spremljanju gradnje infrastrukturnih objektov in posledično minimizirajo stroške gradnje.