Modeliranje in upravljanje nestabilnosti v procesih zgorevanja - Pušenjak, Rudolf; Oblak, Maks (Anali PAZU, 2022)
Članek obravnava upravljanje nestacionarnih nihanj zvočnega tlaka pri nestabilnem procesu zgorevanja v zgorevalni komori. Predstavljena sta dva modela upravljanja nestacionarnega procesa zgorevanja, pri čemer je najprej predstavljen klasičen model, ki temelji na uporabi Rayleighovega kriterija faznega ujemanja sproščene toplote z zvočnim tlakom. Kot alternativa je predstavljen van der Polov model, v katerem samovzbujena nihanja zvočnega tlaka povzroča povratna zveza z negativnim dušenjem. Članek prikazuje model upravljanja dotoka goriva, s katerim lahko samovzbujena nihanja popolnoma ali vsaj v dobršni meri uspešno zadušimo. Učinkovitost upravljanja dotoka goriva pri dušenju samovzbujenih nihanj je prikazana v pojavu tekm