Brezposelnost imigrantov v Evropski uniji - Malačič, Janez (Anali PAZU, 2022)
Pozitivne in obsežne neto migracije bodo v prihodnjih desetletjih v Evropi vplivale na mnoge značilnosti evropskih družb. Vendar je za kakovostno integracijo imigrantov najbolj pomembna njihova vključitev na trg dela in v zaposlitev. Pri tem pa so se doslej imigranti pogosto srečevali s številnimi težavami in večjo brezposelnostjo kot domačini. V tem besedilu avtor obravnava problematiko brezposelnosti imigrantov v EU na osnovi Eurostatove baze podatkov iz anket o delovni sili. Čeprav so podatki grobi in pomanjkljivi, potrjujejo, da je brezposelnost imigrantov višja kot pri domačinih, hkrati pa so bolj prizadeti tisti imigranti, ki so bili rojeni zunaj EU v primerjavi z imigranti iz drugih držav članic EU.