Toplotno prevajanje skozi vlažne plasti - Slavinec, Mitja; Fras, Maja; Zavec Pavlinič, Daniela; B. Mekjavić, Igor (Anali PAZU, 2022)
V članku je predstavljeno prevajanje toplote skozi več zaporednih različnih vpojnih plasti, ki so lahko vlažne. Robni pogoj na zunanji strani je konstantna gostota toplotnega toka. Model je enodimenzionalen in temelji na difuzijski enačbi za toplotno prevajanje. Podaja časovno odvisnost temperaturnega polja v smeri prečno na plasti. Model upošteva stopnjo vlažnosti, zato je primeren za vpojne plasti kot je tekstil. Glede na ujemanje rezultatov simulacije z izmerjenimi, je simulacija uporabna za opis prevajanja toplote skozi zaščitne obleke.Numerične simulacije omogočajo razširitev za poljubno mnogo različnih plasti, kar omogoča analizo meritev toplotnega prevajanja skozi različna oblačila ali napoved razmer za različne strukture zaščitnih oblek ter vpliv vlažnosti plasti na stopnjo zaščite.