Dopolnilna hormonska terapija bistveno izboljša izid bolezni pri hormonsko odvisnem vnetnem raku dojke - Grašič Kuhar, Cvetka; Zakotnik, Branko (Anali PAZU, 2022)
Vnetni rak dojke (VRD) je redka, vendar zelo agresivna oblika raka dojke. Pri več kot polovici bolnic so ob postavitvi diagnoze prisotni zasevki v pazdušnih bezgavkah, pri tretjini tudi oddaljeni zasevki. Izid VRD je kljub multimodalnemu zdravljenju, ki vključuje sistemsko zdravljenje, operacijo in obsevanje, slab. Bolnice skupine A so bile zdravljene s kemoterapijo po shemi CMF, skupine B z antraciklini (56%), kombinacijo antraciklinov in taksanov (36%) ali CMF (7%). Večina bolnic je imela operacijo (100 vs. 83%) in dopolnilno obsevanje (73 vs. 81% bolnic; skupina A vs. B). Dopolnilno HT je prejelo 7/27 bolnic skupine A oz. 28/31 bolnic skupine B s hormonsko odvisnim VRD (srednje trajanje 5 mes. v skupini A, 44 mes. v skupini B). Srednji čas do ponovitve je bil 16,9 (skupina A) in. 34,2 mes. (skupina B; p=0,01). Srednje celotno preživetje skupine A je bilo 33,8 mes., skupine B pa 56,6 mes. (p=0,06). Bolnice s hormonsko odvisnim VRD, zdravljene z dopolnilno HT, so imele najdaljši čas do ponovitve bolezni (89 mes.) in celotno preživetje (91 mes.). Preživetje brez ponovitve bolezni in celotno preživetje se je od obdobja 1983-87 do 2001-05 podaljšalo, najbolj pri bolnicah s hormonsko odvisnim VRD, ki so prejele dopolnilno HT.