Vzorci razširjenosti invazivne vrste Robinia pseudacacia v severovzhodni Sloveniji - Ribeiro, Daniela; Čarni, Andraž; Somodi, Imelda (Anali PAZU, 2022)
V prispevku se ukvarjamo z vrsto Robinia pseudacacia L., ki se je v Evropi pojavila na začetku 17. stoletja in jo sedaj tudi v Sloveniji štejemo med invazivne vrste. Raziskava je potekala na območju severovzhodne Slovenije, v Prekmurju. Njen namen je bil poiskati razloge za trenutni vzorec razširjenosti vrste R. pseudacacia na tem področju. Najprej smo v letu 2009 na terenu skartirali vzorčno območje 4 x 3 km v merilu 1:5.000, kjer se vrsta pojavlja na Ravenskem (nižinski predel Prekmurja). Nato smo analizirali različne dejavnike, ki bi lahko vplivali na razširjenost vrste v regiji: oddaljenost od cestnega omrežja in vodnih teles, nadmorsko višino, rabo zemljišč, vrsto in kakovost zemljišč. Izvedli smo prostorsko vzorčenje na naključno izbranih 1800 točkah na tem območju. Na teh točkah smo ugotovili podatke o prisotnosti R. pseudacacia in izračunali potencialne dejavnike, ki bi lahko vplivali na njeno prisotnost. Statistične odnose smo nato določili s splošnim linearnim modelom (GLM). Ugotovili smo, da se R. pseudacacia največkrat pojavlja na travnikih in pašnikih. Določen vpliv na njeno pojavljanje ima oddaljenost od cestnega omrežja, ki do neke mere ugodno vpliva na pojavljanje vrste, medtem ko bližina vodnih teles zmanjšuje verjetnost njenega pojavljanja.