Kavitoni – nov pojav v območju pred Zemljinim udarnim valom - Kajdič, Primož; Blanco-Cano, Xochitl; Omidi, Nojan; T. Russell, Christopher (Anali PAZU, 2022)
Območje pred Zemljinim udarnim valom (angl. “foreshock region”) je zelo turbulentno. Poseljeno je s fluktuacijami gostote plazme ter magnetnega polja. Poleg fluktuacij, ki jim pravimo valovi, se pojavljajo tudi prehodne strukture, znane kot gostotne luknje (angl. “density holes”), anomalije vročega toka (angl. “hot flow anomalies”) ter votline v območju pred udranim valom (angl. “foreshock cavities”). Nedavno so rezultati globalnih hibidnh simulacij (kinetični ioni, elektroni brezmasna tekočina z nabojem) nakazali obstoj še enega tipa prehodnih struktur, t.i. kavitonov v območju pred udranim valom (angl. “foreshock cavitons”). Kavitoni in votline so si na prvi pogled v marsičem podobni, vendar je njihov nastanek posledica dveh različnih formacijskih mehanizmov. V tem članku na kratko predstavimo območje pred Zemljinim udarnim valom ter opišemo lastnosti najbolj tipičnih populacij delcev, valov ter prehodnih struktur, ki se v njem nahajajo. Posebej natančno, na dveh primerih, primerjamo opazovalne lastnosti votlin ter kavitonov ter razpravljamo o njihovh podobnostnih in razlikah.