Adjuvant hormonal therapy significantly improved outcome in patients with hormonal receptor positive inflammatory breast cancer - Grašič Kuhar, Cvetka; Zakotnik, Branko (Anali PAZU, 2022)
Inflammatory breast cancer (IBC) is a rare but very agressive subtype of breast cancer. More than half of patients have already axillary lymph node metastasis and a third have distant metastasis at the time of diagnosis. Despite multimodality therapy, which include systemic chemotherapy, surgery and radiation therapy, the outcome of IBC is still poor. We included in our study 118 pts with nonmetastatic IBC, treated in period 1983-87 (group A) and 2001-05 (group B). Bolnice skupine A so bile zdravljene s kemoterapijo po shemi CMF, skupine B z antraciklini (56%), kombinacijo antraciklinov in taksanov (36%) ali CMF (7%). Večina bolnic je imela operacijo (100 vs. 83%) in dopolnilno obsevanje (73 vs. 81% bolnic; skupina A vs. B). Dopolnilno HT je prejelo 7/27 bolnic skupine A oz. 28/31 bolnic skupine B s hormonsko odvisnim VRD (srednje trajanje 5 mes. v skupini A, 44 mes. v skupini B). Srednji čas do ponovitve je bil 16,9 (skupina A) in. 34,2 mes. (skupina B; p=0,01). Srednje celotno preživetje skupine A je bilo 33,8 mes., skupine B pa 56,6 mes. (p=0,06). Bolnice s hormonsko odvisnim VRD, zdravljene z dopolnilno HT, so imele najdaljši čas do ponovitve bolezni (89 mes.) in celotno preživetje (91 mes.). Preživetje brez ponovitve bolezni in celotno preživetje se je od obdobja 1983-87 do 2001-05 podaljšalo, najbolj pri bolnicah s hormonsko odvisnim VRD, ki so prejele dopolnilno HT.