Pisker ali lonec, je to sploh vprašanje? Prekmurski jezik iz sociolingvistične perspektive - NEĆAK LÜK, ALBINA (Anali PAZU HD, 2023)
Prispevek se navezuje na besedilo projekta Prekmurski pisker. Oziraje se na znano dihotomijo jezik: govor (langue: parole) razgrinja vidike sociolingvistično pogojene izbire in rabe jezika(ov) in zvrsti (narečij, sociolektov, idiolektov) v vsakdanjem sporazumevanju. Prikazuje komunikacijske priložnosti, v katerih je primerna oz. prevladuje ena ali druga zvrst. Opozori na razmerja moči med različnimi jezikovnimi različicami, med standardom/knjižnim jezikom in narečji.  Ob tem spregovori o vlogi jezikovnih ideologij ter o jezikovnem kapitalu kot enem od dejavnikov, ki vplivajo na položaj človeka na družbeni lestvici. Podane teoretične iztočnice so ponazorjene s primeri iz pretekle in sočasne izkušnje prekmurščine v stiku z visokima jezikovnima zvrstema, madžarsko in slovensko.
Keywords: sociolingvistika; zvrstnost; jezikovna izbira; jezikovna stališča; jezikovni kapital; prekmurski jezik