Odškodninska odgovornost države - Korpič - Horvat, Etelka (Anali PAZU HD, 2022)
Avtorica v prispevku obravnava vprašanja, ki se nanašajo na odškodninsko odgovornost države. Gre za oškodovančevo pravico do povračila škode, ki mu je bila povzročena s protipravnim dejanjem v zvezi z opravljanjem službe ali druge dejavnosti državnega organa, organa lokalne skupnosti ali nosilca javnih pooblastil (26. člen Ustave). Odškodninsko odgovornost države avtorica predstavi v povezavi s pravico do življenja kot eno od najbolj temeljnih vrednot demokratičnih družb. S primerom ustavno sodne presoje Ustavnega sodišča Republike Slovenije v odločbi, št. Up-679/12 z dne 16. 10. 2014 avtorica poudarja, da država odškodninsko ne odgovarja le, če dokaže, da je storila vse, da je tveganje za življenje in zdravje posameznika v primeru škodnega dogodka odpravila. Presoja o izključitvi odgovornosti države pa je zaradi varovanja človekovega življenja zelo stroga.
Keywords: odškodninska odgovornost države; škoda; protipravno ravnanje; pravica do življenja; oškodovanec