The Need for a Pacemaker after TAVI can be Influenced by Careful Planning and Predicted by Higher Troponin Values after Implantation Study: Z natančnim načrtovanjem implantacije lahko vplivamo na potrebo po srčnem spodbujevalniku po TAVI, to pa lahko predvidimo z vrednostjo troponina po posegu - Glavnik Poznič, Nina; Kanič, Vojko (Acta Medico-Biotechnica, 2026)
Namen: Transkatetrsko implantacijo aortne zaklopke (TAVI) spremljajo prevodne motnje, ki lahko zahtevajo vstavitev trajnega srčnega spodbujevalnika (PM). Obstajajo nekatere specifične značilnosti, ki so povezane z večjo potrebo po implantaciji srčnega spodbujevalnika. Te so odvisne od bolnika in povezane s postopkom implantacije. Metode: Analizirali smo retrospektivne podatke za en sam center, kar vključuje 150 bolnikov s TAVI v letu 2023, od katerih je 14 bolnikov še imelo vstavljen PM. Dva sta bila izključena zaradi operacije in ponovne TAVI v istem mesecu. Rezultati: Na podlagi CT (angl. Computer Tomography) analize so operaterji izbirali med dvema vrstama transkatetrskih srčnih zaklopk (THV). 19 bolnikov (14 %) je po TAVI potrebovalo PM in vsi so bili vstavljeni v isti hospitalizaciji. Vrsta vstavljene THV ni bila povezana s potrebo po PM. Bolniki, ki so potrebovali PM, so pogosteje imeli predhodnji desnokračni blok (20 % v primerjavi z 9 %, p = 0,355), vendar ta ni bil statistično značilen. Imeli so višje vrednosti troponina (p = 0,012) in potrebovali daljšo hospitalizacijo (p = 0,007). Na prvem ambulantnem pregledu so imeli tisti z vstavljenim PM v povprečju 95 % ventrikularnega stimuliranja, ni prišlo do upada iztisnega deleža levega prekata in ni bilo razlike v trimesečnem preživetju v primerjavi z bolniki brez vstavljenega PM. Zaključki: Potrebo po PM po TAVI je mogoče predvideti in se ji do neke mere izogniti. Vsak postopek TAVI je treba skrbno načrtovati. Ustrezno vstavljen PM ne predstavlja tveganja za kratkoročno preživetje.
Keywords: transkatetrska implantacija aortne zaklopke; srčni spodbujevalnik; prevodne motnje; troponin; hospitalizacija; preživetje