Diagnostics and Treatment of Dementia in Radovljica Health Center - A Retrospective Study: Diagnostika in zdravljenje demence v Zdravstvenem domu Radovljica – retrospektivna študija - Ivetić, Vojislav; Šter, Julija; Peterka, Zala (Acta Medico-Biotechnica, 2026)
Namen: Namen raziskave je bil preveriti, ali imajo bolniki z na novo diagnosticirano demenco opravljeno oceno kognitivnega stanja in katero diagnostično orodje je bilo za to uporabljeno. Prav tako smo preverili, če so opravili laboratorijsko in slikovno diagnostiko. Zanimalo nas je še, ali so jim zdravniki družinske medicine uvedli antidementiv ali jih napotili h kliničnemu specialistu (nevrologu ali psihiatru).Metode: Opravljena je bila retrospektivna kvantitativna raziskava v Zdravstvenem domu Radovljica za opazovano obdobje od 1. 1. 2014 do 31. 12. 2018 z analizo njihove zdravstvene dokumentacije.Rezultati: V raziskavo je bilo vključenih 98 bolnikov, od tega 28,6 % (n = 28) moškega in 71,4 % ženskega (n = 70) spola, starih od 75 do 96 let. V povprečju so imeli 3,7 kroničnih nenalezljivih bolezni, najpogosteje arterijsko hipertenzijo 81,6 % (n = 80) bolnikov in hiperlipidemijo 41,8 % (n = 41) bolnikov. Povprečno je imel obravnavan bolnik 4,2 rednih zdravil. Kognitivno stanje je bilo ocenjeno pri 19,4 % (n = 19) bolnikih, največkrat je bil uporabljen KPSS pri 89,5 % (n = 17) bolnikih; sledila sta TRU pri 5,3 % (n = 1) bolnikov in MocCA pri 5,3 % (n = 1) bolnikov. V letu diagnoze so bile opravljene laboratorijske preiskave pri 88,8 % (n = 87) bolnikov, od tega osnovne laboratorijske preiskave pri 65,3 % (n = 64) bolnikih. Na slikovno diagnostiko je bilo napotenih 25,5 % (n = 25) bolnikov. H kliničnem specialistu je bilo napotenih 79,6 % (n = 78) bolnikov, 28,6 % (n = 28) k psihiatru in 51,0 % (n = 50) k nevrologiji. Ob določitvi diagnoze demenca je bil pri 9,8 % (n = 10) uveden anitdementiv s strani zdravnika družinske medicine.Zaključek: Ta raziskava je ugotovila, da pri diagnostiki in zdravljenju demence na primarnem nivoju obstaja prostor za izboljšavo obravnave (kognitivna ocena, laboratorijske preiskave, slikovna diagnostika). Predvsem pa je potreben napredek pri samostojnem uvajanju antidementiva s strani zdravnikov specialistov družinske medicine.
Keywords: demenca; Slovenija; družinska medicina; kognitivna ocena; MMSE; CDT; MoCA