Management of a venous leg ulcer in a resident receiving long-term care: a case study: Obravnava venske golenje razjede pri bolnici v socialnovarstvenem zavodu: študija primera - Medjedović, Sabina (Acta Medico-Biotechnica, 2026)
Namen: Venske golenje razjede so kronične rane, povezane s kroničnim venskim popuščanjem, ki pri starejših pomembno zmanjšujejo kakovost življenja, ter tudi povečujejo tveganje za okužbe in dolgotrajno oskrbo.Poročilo o primeru: Predstavljamo študijo primera 82-letne bolnice, varovanke socialnovarstvenega zavoda z vensko golenjo razjedo leve noge. Obravnava je potekala od aprila do decembra 2024 ter je vključevala zdravljenje rane po načelih sodobne oskrbe (TIME), načrtovanje zdravstvene nege na podlagi temeljnih življenjskih aktivnosti in multidisciplinarno sodelovanje. Z individualizirano lokalno oskrbo kronične rane, učinkovitim obvladovanjem izločka, nadzorom vnetja in izločka, prehransko podporo, ustrezno analgezijo ter postopno aktivacijo v okviru fizioterapije smo dosegli popolno granulacijo in epitelizacijo rane. Ob zaključku obravnave bolečina ni bila več prisotna, izboljšalo se je spanje, zmanjšal se je strah pred amputacijo okončine ter izboljšalo se je psihološko počutje varovanke. Zaključek: Celostna, kontinuirana in interdisciplinarna obravnava starostnika z vensko golenjo razjedo v institucionalnem okolju lahko ob ustrezni izbiri oblog, kompresijski terapiji, nadzoru vnetja, podpori pri življenjskih aktivnostih vodi v uspešno zacelitev. Ključni dejavniki so realno zastavljeni cilji, redno vrednotenje poteka zdravljenja ter opolnomočenje bolnika in svojcev.
Keywords: venska golenja razjeda; starostnik; kronično vensko popuščanje; institucionalna oskrba; oskrba kronične rane