Pravni okvir umetne inteligence - Tancer Verboten, Mojca (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Umetna inteligenca postaja realnost v današnjem svetu in se vključuje v vse več vidikov našega življenja. Razvoj novih tehnologij, ki delujejo na podlagi umetne inteligence predstavlja nesluten napredek, prinaša številne koristi in odpira mnoga vprašanja. Uporabi le te se ni več mogoče izogniti; potrebno se je z njo seznaniti, uporabiti njene prednosti in se hkrati zavedati izzivov, ki jih ta prinaša z rabo. Vpliv umetne inteligence gre zaznati na vseh področjih delovanja, tj. od proizvodnje, javne uprave, prometa do znanosti in izobraževanja, ter tudi v zdravstvu je na določenih področjih že močno prisotna. Za pravilno in varno uporabo je potrebno definirati ustrezen pravni okvir, ki bo postavil temelje za ustreznost delovanja in reševanje določenih pravnih vprašanj, ki se odpirajo na tem področju.