The Development of Pharmacy Education at the Faculty of Medicine, University of Maribor: A Chronological Review Leading to the 2025 Accreditation: Razvoj študija farmacije na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru: kronološki pregled do akreditacije leta 2025 - Maver, Uroš; Krajnc, Ivan; Takač, Iztok; Maver, Tina (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Vzpostavitev enovitega magistrskega študijskega programa Farmacija na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru (MF UM) je bila posledica nacionalnega pomanjkanja farmacevtov, širitve farmacevtske industrije, večjih potreb po klinični farmaciji ter usklajevanja z evropskima direktivama 2013/55/EU in 2024/782/EU. Ti dejavniki so potrdili nujnost drugega akreditiranega študijskega programa farmacije v Sloveniji. Članek obravnava razvoj, ki je decembra 2024 pripeljal do akreditacije programa.Metode: Izveden je bil kronološki, na dokumentih temelječ pregled institucionalnih arhivov, treh akreditacijskih vlog, poročil Nacionalne agencije Republike Slovenije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), internih strateških analiz, partnerskih sporazumov ter nacionalnih statističnih podatkov. Viri so bili dopolnjeni z znanstveno literaturo s področja farmacevtskega izobraževanja in evropskega regulativnega okvira z namenom identifikacije strukturnih, pedagoških in vsebinskih elementov, ki so oblikovali končni program.Rezultati: Razvoj je potekal v treh fazah: zgodnja zasnova (2006–2016); dve akreditacijski vlogi (2017–2020), ki sta razjasnili vsebinske, kadrovske in kompetenčne vrzeli; ter celovita prenova programa (2021–2024), ki je vključevala interdisciplinarno sodelovanje med MF UM, Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru (FKKT UM), kliničnimi ustanovami in partnerji iz farmacevtske industrije. Končni kurikulum je usklajen z evropskimi kompetenčnimi zahtevami in vključuje biomedicinske, tehnološke, analitske ter klinične vsebine. Tako klinične kot tudi industrijske komponente so bile utrjene preko obsežne mreže partnerstev.Zaključki: Program predstavlja pomemben napredek na področju farmacevtskega izobraževanja v Sloveniji. Odgovarja na potrebe hitrega in obsežnega razvoja farmacije v Sloveniji, krepi regionalni razvoj ter dopolnjuje obstoječe izobraževalne zmogljivosti. Vzpostavitev tega programa poudarja pomen strateškega načrtovanja in medsektorskega sodelovanja v sodobnem farmacevtskem izobraževanju.
Keywords: Farmacevtsko izobraževanje; Akreditacija; Razvoj kurikuluma; Klinična farmacija; Farmacevtska industrija; Univerza v Mariboru