Management of newborns with congenital heart defects in Northeast Slovenia: a single-center retrospective study: Obravnava novorojenčkov s prirojenimi srčnimi napakami v severovzhodnem delu Slovenije: enocentrična retrospektivna raziskava - Senekovič Kojc, Teja; Barbič, Tjaša; Miksić✝, Mirjana (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Primerjati epidemiološke in klinične lastnosti med bolniki s kritičnimi in nekritičnimi prirojenimi srčnimi napakami (PSN), ob tem pa primerjati še stopnjo prepoznave PSN, čas ukrepanja in izide zdravljenja z obstoječimi podatki iz literature.Metode: Izvedli smo retrospektivno opazovalno raziskavo novorojenčkov s PSN, ki so se rodili v porodnišnici Univerzitetnega kliničnega centra Maribor od leta 2018 do konca leta 2022, kar je skupno 353 bolnikov. Podatki so bili zbrani iz podatkovne zbirke zdravstvene obravnave bolnikov Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in iz osebnih kartotek bolnikov. Primerjali smo lastnosti mater in otrok med skupino kritičnih in nekritičnih PSN ter čas prepoznave PSN, vrsto zdravljenja in izide zdravljenja glede na podatke iz literature.Rezultati: Skupna incidenca kritičnih PSN je bila 1,75/1.000 živorojenih otrok in incidenca pomembnih PSN 4,4/1.000 živorojenih otrok. Genetske nepravilnosti so bile najdene pri 21,4 % (n = 3) otrok s kritičnimi PSN. Kritične PSN so bile prepoznane pred odpustom iz porodnišnice v 85,7 % (n = 12), po odpustu iz porodnišnice pa v 14,3 % (n = 2). Vse kritične PSN so bile prepoznane na podlagi klinične slike in potrjene z ultrazvokom srca, nobena kritična PSN ni bila prepoznana na podlagi presejalnega testa s pulzno oksimetrijo. 27,5 % (n = 97) nosečnic, ki so rodile otroka s PSN, je imelo nosečnostno sladkorno bolezen.Zaključek: Obravnava novorojenčkov s PSN zahteva ustrezno izobražen multidisciplinarni zdravstveni tim, saj zgodnja prepoznava zmanjšuje obolevnost in umrljivost otrok s PSN. Večina PSN je prepoznanih na podlagi klinične slike in potrjenih z ultrazvokom srca. Stopnja prepoznave PSN je zadovoljiva, kljub temu pa še vedno nekaj novorojenčkov s kritičnimi PSN ob odpustu iz porodnišnice ostane neprepoznanih. Delež neprepoznanih kritičnih PSN bi se lahko še povečal, v kolikor se bo nadaljeval trend zgodnjega odpusta novorojenčkov iz porodnišnice.
Keywords: prirojene srčne napake; kritične prirojene srčne napake; novorojenček; ultrazvok srca; pulzna oksimetrija