Acute pancreatitis in a patient with normal lipase: a case report: Akutni pankreatitis z normalnimi vrednostmi lipaze: prikaz primera - Kitanovski, Tjaša; Grahek, Andrej; Garvas, Žan (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Članek obravnava redek primer pacienta z akutnim pankreatitisom ter normalnimi vrednostmi lipaze. Pacient je v urgentni center prišel zaradi bolečin v trebuhu ter povišane telesne temperature. Laboratorijske preiskave so pokazale akutni vnetni proces, vrednosti lipaze pa so bile normalne. Diagnoza akutnega pankreatitisa je bila postavljena s pomočjo CT preiskave abdomna, najverjetneje alkoholne etiologije zaradi povišanih vrednosti transferina z zmanjšanim deležem ogljikovih hidratov (CDT) pri pacientu. Zdravljenje je bilo konzervativno, z agresivnim nadomeščanjem tekočin, prehransko podporo ter empirično antibiotično terapijo, kar je vodilo v klinično izboljšanje. Primer poudarja pomembnost celovitega diagnostičnega pristopa pri obravnavi pacientov s pankreatitisom, ki presega le standardne biokemične označevalce.
Keywords: pankreatitis; negativne vrednosti lipaze; alkoholizem; nekrozantni pankreatitis; konzervativno zdravljenje