Razvoj znanstvenoraziskovalnega dela študentov MF UM v zadnji 20 letih / The development of the scientific research work of MF UM students in the last 20 years : Uvodni nagovor na kongresu o znanstvenoraziskovalnem delu 17. 5. 2023 na MF UM in UKC Maribor »Od laboratorija do bolnikove postelje« / Introductory speech at the Congress on Scientific Research Work at the MF and the UCC Maribor »From laboratory to hospital bed« - Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2023)
Glavno vodilo Univerze v Mariboru je zavezanost k raziskovalni odličnosti in mednarodni primerljivosti v širšem raziskovalnem prostoru, kar je zapisano v strategiji Univerze v Mariboru. Medicinska fakulteta je ena izmed 17 članic Univerze in zato zavezana k izpolnjevanju vseh sprejetih strateških ciljev in usmeritvam za obdobje 2021–2030. Da bi te cilje lahko uresničili, je treba omogočiti optimalne raziskovalne pogoje kot predpogoj za doseganje odličnosti pri raziskovanju. Pri tem je pomembno povezovanje na znanstvenoraziskovalnem področju med posameznimi fakultetami znotraj Univerze v Mariboru, kakor tudi v širšem slovenskem prostoru. Izjemno pomembno je povezovanje z mednarodnimi raziskovalnimi organizacijami pri različnih projektih, prenosu znanosti kot prispevek k razvoju družbe in napredku regije. Izjemno pomembno je vključevanje študentov v raziskovalno delo že na začetku študija.