Evaluation of successful treatment of patients with unilateral functional crossbite: Ovrednotenje uspešnega zdravljenja pacientov z enostranskim funkcionalnim križnim grizom - Fekonja, Anita; Šijanec Kebrič, Jasmina (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Namen: Enostranski funkcionalni križni griz (EFKG) je ena najpogostejših ortodontskih nepravilnosti v mlečnem in zgodnjem menjalnem obdobju. Spremlja ga lateralni zdrs spodnje čeljustnice ter neskladje zgornje in spodnje središčnice zobnega loka zaradi ožje zgornje čeljustnice. S študijo smo želeli oceniti učinkovitost zgodnje obravnave EFKG s funkcionalnim ortodontskim aparatom po Fränkelu tip 3 (FR–3).Metode: V študijo smo vključili 90 pacientov (32 dečkov in 58 deklic) z EFKG, povprečne starosti 6 let in 8 mesecev (SD±1,8), obravnavanih s FR–3. Diagnostični postopek je temeljil na anamnezi, kliničnem pregledu, analizi orofacialnih funkcij, analizi rentgenograma in analizi študijskega modela. Učinkovitost zdravljenja je temeljila na analizi študijskega modela pred in po ortodontski obravnavi.Rezultati: Obravnava EFKG je vključevala odstranitev okluzijskih motenj, širjenje zgornje čeljustnice in odstranitev funkcionalnega zdrsa spodnje čeljustnice v stran (lateralno). Širina zgornje čeljustnice se je povprečno povečala za 2,90 mm (SD±1,63) v področju podočnikov in 2,78 mm (SD±1,60) v področju kočnikov.Druga prednost zgodnje obravnave je povečanje dolžine zobnega loka za stalne sekalce, ki potrebujejo več prostora. Pri 69 (76,67%) pacientih z EFKG je bila prisotna vsaj ena nepravilna orofacialna funkcija. Ob koncu zdravljenja so bili odpravljeni vsi križni grizi in funkcionalni zdrsi spodnje čeljustnice, prav tako 2 letiin 8 mesecev po zdravljenju ni bilo ugotovljenega recidiva.Zaključek: Regulator funkcije po Fränkelu tip 3 je učinkovit funkcionalni ortodontsko–ortopedski aparat za zdravljenje EFKG. S terapijo smo dosegli značilno izboljšanje odnosa zgornje in spodnje čeljustnice ter s tem izboljšane pogoje za normalno rast in funkcijo stomatognatega sistema.
Keywords: enostranski funkcionalni križni griz, obrazna asimetrija, ortodontsko zdravljenje, funkcionalni ortodontski aparat