Marking of the proximal facial nerve stump for delayed repair after vestibular schwannoma removal: Označitev proksimalnega krna obraznega živca za odloženo rekonstrukcijo živca po odstranitvi vestibularnega švanoma - Rebol, Janez; Milojković, Vojin (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Označitev proksimalnega krna obraznega živca za odloženo rekonstrukcijo živca po odstranitvi vestibularnega švanoma.Namen: Z označitvijo krna obraznega živca ob možganskem deblu je možna poznejša uspešna rekonstrukcija obraznega živca.Poročilo o primeru: Predstavljena bolnica je bila operirana zaradi večjega rezidualnega vestibularnega švanoma z retrosigmoidnim pristopom, ob odstranitvi katerega je bil poškodovan obrazni živec. Krn živca smo označili s kovinsko sponko, da bi ga naknadno lahko identificirali. S  translabirintnim pristopom smo pozneje napravili anastomozo s suralnim živcem med obraznim živcem v mastoidu in krnom v pontocerebelarnem  kotu. Poseg smo izvedli mesec dni po odstranitvi tumorja.Zaključek: Bolnico smo sledili več kot dve leti po operaciji. Dosegla je zelo dober funkcionalen rezultat, kar potrjuje, da z odloženo rekonstrukcijo  in interponatom suralnega živca res lahko dosežemo dober rezultat.
Keywords: paraliza obraznega živca; obrazni živec; presadek obraznega živca; vestibularni švanom