E-cadherin and β-catenin: Dual roles in carcinogenesis: E-kadherin in β-katenin: dvojna vloga v karcinogenezi - Eskelinen, Sinikka (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
E-kadherin in β-katenin: dvojna vloga v karcinogenezi. V urejanje epitelno-mezenhimskega prehoda in obnavljanje epitelnih tkiv so vključeni strogo določeni kontrolni mehanizmi, njihova odsotnost pa  lahko vodi do karcinogeneze. Ti določeni procesi obsegajo regulacijo genske ekspresije in celičnega citoskeleta do proliferacije in apoptoze.  Glavno vlogo imata E-kadherin in β-katenin, molekuli, ki sta sestavna elementa med celicami. β-katenin je ključni posrednik na Wtn poti, ki  regulira ekspresijo različnih proteinov, zajetih v morfogenezo, in celično preživetje preko TCF/LEF poti. Prispevek opisuje ekspresijo E-kadherin  in fosfataz kot negativen regulator Wnt poti, kar omogoča diferenciacijo, medtem ko tirozin kinaza poveča Wtn pot preko fosforilacije kadherinov in  kateninov, kar povzroči povečano proliferacijo in inhibicijo apoptoze.
Keywords: epitelne celice; TCL/LEF; transkripcija; Wtn pot