Anatomical variations of the cystic artery: comparison of corrosion liver casts and laparoscopic cholecystectomies: Anatomske variacije cistične arterije: primerjava korozivnih jetrnih preparatov z laparoskopskimi holecistektomijami - Haris Topčič, Vilijem; Mlakar, Boštjan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Anatomske variacije cistične arterije: primerjava korozivnih jetrnih preparatov z laparoskopskimi holecistektomijamiNamen: Natančno poznavanje izvora cistične arterije je pri izvajanju varne laparoskopske holecistektomije za kirurga temeljnega pomena.  Klasifikacija izvora cistične arterije je tema številnih člankov, ki skušajo različne anatomske variacije razdeliti s pomočjo informacij,  pridobljenih s številnimi laparoskopskimi holecistektomijami. Namen te študije je ugotoviti točnost in uporabno vrednost podatkov,  objavljenih v člankih, ki se pri klasifikaciji anatomskih variacij cistične arterije opirajo zgolj na rezultate, pridobljene z laparoskopskimi metodami.Metode: Arterijsko preskrbo žolčnika smo preučevali pri 220 bolnikih, pri katerih je bila napravljena laparoskopska holecistektomija. Rezultate smo primerjali z našo starejšo študijo na 81 kadaverskih jetrih. Rezultate smo nato primerjali še z rezultati študij drugih avtorjev.Rezultati: Pri študiji smo odkrili mnogo anatomskih variacij. Le-te smo razvrstili v tri skupine: tip "Calotovega trikotnika", tip "izven Calotovega  trikotnika" in sestavljen tip. Nekateri rezultati, pridobljeni v študiji, so bili primerljivi z rezultati drugih, podobnih študij, drugi rezultati pa so se bistveno razlikovali.Zaključek: Menimo, da je sama laparaskopska kirurgija kot takšna neprimerna metoda za določanje anatomskega izvora cistične arterije.
Keywords: cistična arterija; variacije; laparoskopska holecistektomija; korozivni jetrni preparati; holelitiaza