Cardiovascular mortality and microinflammation in abdominal obese hemodialysis patients: Srčnožilna umrljivost in mikrovnetje pri trebušno debelih hemodializnih bolnikih - Bevc, Sebastjan; Zorman, Tadej; Purg, Darinka; Ekart, Robert; Hojs, Radovan (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Trebušno maščevje ima pomembne provnetne lastnosti in predstavlja vir različnih vnetnih posrednikov. Z ozirom na dejstvo, da so pri hemodializnih (HD) bolnikih povišane koncentracije nekaterih vnetnih posrednikov, bi lahko imelo trebušno maščevje pomembno vlogo v patogenezi mikrovnetja, ki je dokazano povezano s pospešeno aterosklerozo. Namen naše raziskave je bil določiti vpliv mikrovnetja na srčnožilno umrljivost trebušno debelih HD bolnikov.Metode: V raziskavo smo vključili enainsedemdeset HD bolnikov (povprečna starost 59.3 ± 12.8 let). Izmerili smo jim obseg pasu in trebušno debelost opredelili skladno s priporočili Mednarodnega združenja za sladkorno bolezen (International Diabetes Federation). Določili smo serumske koncentracije lipidov (trigliceridi, HDL in LDL holesterol) in vnetnih posrednikov (interlevkin 6, tumor nekrozni dejavnik–alfa, žilnocelična adhezivna molekula–1 (VCAM–1), medcelična adhezivna molekula–1 (ICAM–1)). Bolnike smo spremljali od dneva določitve vnetnih posrednikov (november 2003) do njihove smrti oziroma do 10. novembra 2009.Rezultati: Povprečna vrednost obsega pasu je bila za moške 97.6 ± 16.1 cm in 92.2 ± 15.9 cm za ženske. Trebušno debelost smo ugotovili pri 62% vključenih bolnikih. S Coxovo regresijsko analizo smo ugotovili, da sta vnetna posrednika VCAM–1 (p
Keywords: mikrovnetje; označevalci vnetnega dogajanja; srčnožilna umrljivost; trebušna debelost; hemodializa