Treatment of uterine sarcomas at the Maribor University Clinical Centre between 1996 and 2011 : Zdravljenje materničnih sarkomov v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor v obdobju 1996–2011 - Arko, Darja; Dovnik, Andraž; Takač, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Maternični sarkomi so redki maligni tumorji s slabšo prognozo od endometrijskih karcinomov. Pričujoča retrospektivna študija predstavlja pregled kliničnih in histoloških značilnosti, zdravljenja in izida zdravljenja pri bolnicah, ki smo jih zaradi materničnih sarkomov zdravili v naši ustanovi v 16–letnem obdobju.Metode: V obdobju 1996–2011 smo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor zdravili 22 bolnic s sarkomom maternice (srednja starost 60,5 let). Podatke smo zbrali retrospektivno iz bolnišničnih in ambulantnih popisov ter iz Registra raka za Slovenijo. Vse tumorje smo klasificirali v skladu z novo FIGO klasifikacijo materničnih sarkomov.Rezultati: Večina bolnic je pred diagnozo navajala pomenopavzne krvavitve. Najpogostejši histološki podtip je bil leiomiosarkom (50 %), sledila sta mu karcinosarkom (40,9 %) in endometrijski stromalni sarkom (9,1 %). Vse bolnice smo primarno zdravili kirurško, od tega 21 z laparotomijo in eno laparoskopsko. 8 bolnic je prejemalo pooperativno radioterapijo, 4 so prejemale pooperativno kemoterapijo. Progres bolezni smo ugotovili pri 8 izmed 17 bolnic, za katere smo imeli zadostne podatke. 5–letno celokupno preživetje je bilo 44 %.Zaključek: Celokupno preživetje bolnic, zdravljenih zaradi sarkoma maternice, je v naši raziskavi relativno dobro. Zaradi majhnega števila bolnic in njihove heterogenosti bi bile za zanesljivo analizo dejavnikov, ki vplivajo na preživetje bolnic z materničnim sarkomom, potrebne večje multicentrične raziskave.
Keywords: maternični sarkom; histološke značilnosti; kirurško zdravljenje; dopolnilno zdravljenje; celokupno preživetje