Cesarean scar pregnancy: Case report and review of the literature: Nosečnost v brazgotini po carskem rezu: prikaz primera in pregled literature - Dovnik, Andraž; Kores Testen, Polona; Mlakar, Lea; Reljič, Milan; Arko, Darja; Takač, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Nosečnost v brazgotini po carskem rezu je redka oblika izvenmaternične nosečnosti, kjer se gestacijska vrečka vgnezdi v predel maternične brazgotine po carskem rezu. Pri obravnavi je bistvena hitra diagnoza, ki jo najlažje postavimo z vaginalnim ultrazvokom. V literaturi so opisane različne oblike zdravljenja, enotnega mnenja glede najprimernejšega zdravljenja pa glede na redkost tega stanja ni.Prikaz primera: V prispevku predstavljamo primer nosečnosti v brazgotini po carskem rezu, ki smo jo zaradi napredovale nosečnosti s 3,5 cm velikim plodom zdravili z histerotomijo.Zaključek: Pri sumu na nosečnost v brazgotini po carskem rezu je pomembna zgodnja diagnoza za preprečitev zapletov in ohranitev plodnosti. Opisana sta tako zdravljenje z zdravili kakor tudi kirurško zdravljenje, obravnava pa je odvisna predvsem od gestacijske starosti.
Keywords: zapleti po carskem rezu; nosečnost v brazgotini; vaginalni ultrazvok; histerotomija