National strategy for open access to scientific publications and research data in Slovenia 2015–2020 / Nacionalna strategija odprtega dostopa do znanstvenih objav in raziskovalnih podatkov v Sloveniji 2015–2020 - Pahor, Dušica (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
V začetku 21. stoletja je posodobitev znanstvenega komuniciranja postajala vedno bolj nujna. Dosedanji sistem znanstvenega komuniciranja je omogočal le omejen dostop do raziskovalnih podatkov, zato je Evropska komisija že leta 2004 začela z uvajanjem sprememb na področju znanstvenega komuniciranja in je v program Obzorje 2020 vključila obvezen dostop do vseh recenziranih objav znotraj vseh držav članic Evropske unije, ki se sofinancirajo iz javnih sredstev (projekti MedOANet, RECODE, PASTEEUR 4OA) (1–4).