Single peritoneal dialysis centre observations of treatment adequacy, anemia treatment, inflammation, mineral bone disease, and peritonitis rate – In patients undergoing continuous ambulatory peritoneal dialysis versus automated peritoneal dialysis: Analiza učinkovitosti zdravljenja, obravnave slabokrvnosti, vnetja, mineralne kostne bolezni in pogostosti peritonitisov dializnega centra – Primerjava kontinuirane ambulantne peritonealne dialize (capd) in avtomatizirane peritonealne dialize (adp) - Knehtl, Maša; Hren, Martin; Hojs, Nina; Bevc, Sebastjan; Hojs, Radovan; Ekart, Robert (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Peritonealno dializo smo v našem centru začeli izvajati leta 1998. Cilj naše retrospektivne analize je bil ugotoviti razliko v učinkovitosti zdravljenja, potrebi po eritropoetinu, nivoju hemoglobina, C–reaktivnem proteinu (CRP), intaktnemu parathormonu (i–PTH) in pojavnosti peritonitisa pri bolnikih, ki so prešli s kontinuirane ambulantne peritonealne dialize (CAPD) na avtomatizirano peritonealno dializo (ADP).V prispevku avtorji predstavijo peritonealno dializo kot metodo nadomestnega zdravljenja ledvične odpovedi ter njihove izsledke retrospektivne analize.Metode: Pregledali smo dokumentacijo 12–ih bolnikov, devetih moških in treh žensk, starih v povprečju 52,8 ± 11,7 let, ki so v obdobju od maja 1998 do decembra 2013 prešli iz CAPD na APD. Na podlagi rezultata peritonealnega ekvilibracijskega testa (PET) je bilo 75 % bolnikov spoznanih za hitre izmenjevalce. Obe obliki peritonealne dialize smo primerjali glede na učinkovitost zdravljenja (Kt/V), porabo eritropoetina, nivo hemoglobina, CRP in i–PTH. Analizirali smo epizode peritonitisa v CAPD in APD obdobju.Rezultati: Povprečen čas na CAPD je bil 747,1,1 ± 1028,2 dni; povprečen čas na APD je bil 1300,0 ± 1042,0 dni. Za CAPD obdobje je bila srednja vrednost Kt/V 2,13 ± 0,43, srednja vrednost hemoglobina 117,8 ± 6,2 g/l, srednja vrednost porabe eritropoetina 5290,1 ± 4641,4 IE/teden, srednja vrednost CRP 8,7 ± 9,3 mg/l in srednja vrednost i–PTH 580,2 ± 445,9 pg/ml. Za APD obdobje je bila srednja vrednost Kt/V 2,24 ± 0,35, srednja vrednost hemoglobina 117,1 ± 8,6 g/l, srednja vrednost porabe eritropoetina 4829,9 ± 4976,6 IE/teden, srednja vrednost CRP 9,1 ± 8,3 mg/l in srednja vrednost i–PTH 550,5 ± 400,0 pg/ml. S primerjavo rezultatov obeh oblik peritonealne dialize (parni t–test) statistično pomembnih razlik v času zdravljenja (p = 0,273), učinkovitosti (Kt/V) (p = 0,159), nivoju hemoglobina (p = 0,804), porabi eritropoetina (p = 0,303), nivoju CRP (p = 0,886) in i–PTH (p = 0,802) nismo ugotovili. Prav tako nismo opazovali razlike v pojavnosti peritonitisa v obeh obdobjih zdravljenja.Zaključek: Med oblikama peritonealne dialize nismo ugotovili pomembne razlike v učinkovitosti zdravljenja, porabi eritropoetina, nivoju hemoglobina, CRP, i–PTH in pojavnosti peritonitisa.
Keywords: peritonealna dializa; peritonitis; anemija; eritropoetin; mineralna kostna bolezen