Historical overview of breastfeeding in Slovenia: Dojenje skozi zgodovino v Sloveniji - Mičetić Turk, Dušanka; Turk, Eva; Šikić Pogačar, Maja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Dojenje je optimalna prehrana, ki omogoča zdravo rast in razvoj dojenčkov. Obstajajo številni kazalniki, ki govorijo o pozitivnem vplivu dojenja na zdravje otrok, kot tudi pozneje v življenju. Čeprav je dojenje zelo priporočljivo s strani Evropskega Združenja za pediatrično gastroenterologijo, hepatologijo in prehrano (ESPGHAN), Ameriške Akademije za pediatrijo (AAP), Svetovne Zdravstvene Organizacije (SZO), Sklada Združenih narodov za otroke (UNICEF) in številnih drugih, ni vedno izvedljivo, primerno ali ustrezno (npr. pri nekaterih presnovnih motnjah). Materino mleko je bilo in je še vedno najboljša hrana za skoraj vse dojenčke. Skozi zgodovino so dojilje bile najvarnejša in najpogostejša alternativa za materino mleko pred izumom steklenic, dudic ter mlečnih pripravkov za dojenčke. Čeprav so starši odgovorni za izbiro dojiti ali ne, je vloga zdravstvenih delavcev, vključno s pediatri, spodbujanje in podpiranje dojenja. V članku je podan zgodovinski pregled dojenja v Sloveniji ter predstavljen opis socio-ekonomskih razmer v preteklosti.
Keywords: dojenje; zgodovinski pregled; Slovenija