Contemporary approach to diagnostics in women with suspected pelvic endometriosis: Sodoben pristop k diagnostiki žensk s sumom na pelvično endometriozo - Knez, Jure; Dovnik, Andraž; Pakiž, Maja; But, Igor; Reljič, Milan; Gavrić Lovrec, Vida; Banović, Maja; Takač, Iztok (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Endometrioza je pogosta kronična bolezen ženskega reproduktivnega sistema. Za njo je značilna prisotnost endometrijskega tkiva izven endometrija in miometrija. Simptomi, ki jih povzroča, lahko pomembno vplivajo na nižjo kakovost življenja prizadetih žensk, po drugi strani pa lahko endometrioza vpliva tudi na nižjo plodno sposobnost.Navjkljub razvoju na področju konzervativnih medikamentoznih metod zdravljenja je operativna terapija pogosto sestavni del zdravljenja te bolezni. Včasih je veljalo, da je neinvazivna diagnoza endometrioze mogoča samo kadar je ta prisotna na jajčnikih v obliki cist. Razvoj slikovnih metod v zadnjih desetletjih pa je pomembno spremenil pristop k diagnostiki in danes lahko globoko pelvično endometriozo diagnosticiramo z visoko senzitivnostjo in specifičnostjo neinvazivno.Namen našega pregleda literature je ocena doprinosa različnih diagnostičnih metod k diagnostiki endometrioze. Te vključujejo klinični pregled, laparaskopijo in neinvazivne slikovne metode, kot sta predvsem transvaginalni ultrazvok in magnetna resonanca.Na podlagi podatkov, ki so na voljo, lahko zaključimo, da sodobna ultrazvočna tehnologija ob zadostnih izkušnjah omogoča visoko diagnostično natančnost v diagnostiki globoke pelvične endometrioze. Natančna ultrazvočna preiskava je metoda izbora za diagnostiko žensk s kronično pelvično bolečino in sumom na endometriozo.
Keywords: endometrioza; endometrij; ciste jajčnika; globoka pelvična endometrioza; ultrazvok; pelvična bolečina