Diabetic cardiomyopathy—an under-recognized cause of heart failure in diabetic patients: Diabetična kardiomiopatija – pogosto neprepoznan vzrok srčnega popuščanja pri bolnikih s sladkorno boleznijo - Šarun, David; Kanič, Vojko; Sinkovič, Andreja (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Srčno-žilne bolezni so vodilni vzrok zbolevnosti in umrljivost sladkornih bolnikov. Razširjenost srčnega popuščanja je 3-5 krat večja pri sladkornih bolnikih v primerjavi s splošno populacijo. Diabetična kardiomiopatija je opredeljena kot funkcijska ali strukturna okvara srčne mišice pri sladkornem bolniku, neodvisna od prizadetosti venčnih arterij, bolezni srčnih zaklopk in arterijske hipertenzije. Hiperglikemija, odpornost tkiv na inzulin in hiperinzulinemija povzročajo moteno presnovo srčne mišice in nenormalno delovanje mitohondrijev ter vplivajo na celična rast. Spremembe so bolj izražene pri sladkorni bolezni tipa 2 v primerjavi s sladkorno boleznijo tipa 1. Bolezen ima dva fenotipa. Pogostejši je restriktivni fenotip s koncentričnim preoblikovanjem levega prekata, diastolično disfunkcijo in ohranjenim iztisnim deležem. Dilatativni fenotip z ekscentričnim preoblikovanjem levega prekata in znižanim iztisnim deležem je redek in je lahko posledica napredovanja bolezni. Čeprav specifičnega zdravjenja diabetične kardiomiopatije še ne poznamo, so rezultati zdravljenja z antidiabetičnimi zdravili nove generacije - zaviralci natrij-glukoznega prenašalnega proteina-2 obetavni.
Keywords: sladkorna bolezen; srčno popuščanje; diabetična kardiomiopatija; diastolična disfunkcija levega prekata