Diagnosis and treatment of osteoporosis in patients with osteoporotic hip fracture: Odkrivanje in zdravljenje osteoporoze pri bolnikih z osteoporoznim zlomom kolka - Krajnc, Mateja; Ivetić, Vojislav (Acta Medico-Biotechnica, 2021)
Namen: Namen raziskave je bil ugotoviti delež neodkrite in nezdravljene osteoporoze pred zlomom kolka, ugotoviti ali imajo bolniki iz referenčnih ambulant odkrito in zdravljeno osteoporozo v večjem deležu kot bolniki iz ne-referenčnih ambulant ter ugotoviti delež uvedene terapije osteoporoze ob odpustu iz bolnišnice.Metode: Opravljena je bila retrospektivna kvantitativna raziskava na kirurškem oddelku Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj za opazovano obdobje od 1.1.2015 do 31.12.2016 z analizo podatkov odpustnih pisem. Rezultati: V analizo je bilo vključenih 145 bolnikov, med njimi je bilo 26 moških (17,9 %) in 119 žensk (82,1 %), povprečna starost bolnika je znašala 82,7 (±6,8) let. Ob odpustu je bilo pokretnih 70,4 % (81 od 115) bolnikov, ki so bili v 28,3 % (41 od 145) primerov odpuščeni v domače okolje. Z raziskavo smo ugotovili, da je delež neodkrite in nezdravljene osteoporoze pred zlomom kolka 94,5 % (137 od 145) in da je delež uvedbe terapije za osteoporozo ob odpustu iz bolnišnice 7,1 % (10 od 140), delež priporočil za uvedbo terapije za osteoporozo ob odpustu pa 15,0 % (21 od 140). Med bolniki iz referenčnih 5,5 % (5 od 91) in ne-referenčnih ambulant 8,1% (3 od 37) ni pomembne razlike v deležu zdravljene osteoporoze pred hospitalizacijo zaradi zloma kolka (p>0,05). Zaključek: Z raziskavo smo ugotovili, da je delež neodkrite osteoporoze zelo velik in da ostaja obravnava osteoporoznih zlomov kolka kljub priporočilom in smernicam velik izziv za multidisciplinaren pristop na vseh nivojih zdravstvene oskrbe.
Keywords: osteoporoza; osteoporozni zlom kolka; družinska medicina; regijska bolnišnica