Introduction and optimization of the in-vitro method for determining the hemocompatibility of modified poly(ethylene)terephthalate surfaces: Vpeljava in optimizacija in-vitro metode za določanje hemokompatibilnosti modificiranih polietilenteraftalatnih površin - Stana, Jan; Stropnik, Domen; Strnad, Simona; Indest, Tea; Jevšek, Marko; Košir, Gorazd (Acta Medico-Biotechnica, 2022)
Vpeljava in optimizacija in-vitro metode za določanje hemokompatibilnosti modificiranih polietilenteraftalatnih površin.Namen: Razvoj hemokompatibilnih biomaterialov je zelo pomembno področje znanosti o materialih, zato je nujno potreben znaten napredek v iskanju in razvijanju zanesljivih instandardiziranih metod za analizo hemokompatibilnosti ( 2 ). V članku je predstavljena analiza metode sprostitve hemoglobina za določanje časa strjevanja krvi v stiku z obdelanimi površinami PET. Namen raziskave je bil uvedba in optimizacija metode za analizo hemokompatibilnosti različno kemijsko spremenjenih (PET) površin.Metode: Za določanje hemokompatibilnosti različno obdelanih PET površin smo uporabili prilagojeno metodo detekcije prostega hemoglobina (3,4). Analiziranih je bilo pet različnokemično obdelanih PET vzorcev, in sicer: kemijsko predobdelan PET ter PET obdelan s hitosanom, fucoidanom, sulfatiranim chitosanom in heparinom. Steklo je bilo uporabljeno kotstandardna trombogena površina.Rezultati: Rezultati pokažejo, da mešanje raztopine hemoglobina in pri 40 tresljajih na minuto zmanjša standardno deviacijo za 68 % v primerjavi s 120 tresljaji na minuto. Dodatek pufra in s tem zvišanje pH iz 5.2 na 7.4 je še dodatno zmanjšalo standardno deviacijo (56 %). Merilno napako smo {e nekoliko zmanj{ali s hlajenjem krvi po odvzemu in naknadnim segrevanjem na 37 oC.Zaključki: Znižanje hitrosti me{anja raztopine, dodatek pufra in ohlajanje krvi pred eksperimentom, značilno zniža standardno deviacijo merilnih rezultatov, in sicer za 89 %. Optimirana metoda in njihovimi derivati niso bile značilne.
Keywords: biomateriali; polietilenteraftalat; površinska modifikacija; hemokompatibilnost; in-vitro metoda