Treatment effects of dentofacial orthopedics followed by a multibracket appliance for Class II division 1 malocclusion: Učinek ortopedsko-ortodontske obravnave nepravilnosti razreda II, oddelek 1 - Fekonja, Anita; Špalj, Stjepan (Acta Medico-Biotechnica, 2026)
Namen: Namen te študije je bil ovrednotiti učinke dvofaznega ortodontskega zdravljenja nepravilnosti razreda II, podrazred 1, ter tudi jih primerjati z normalno rastjo pri nezdravljenih primerih razreda II (kontrolna skupina). Metode: V študijo je bilo vključenih 27 pacientov (17 fantov in deset deklet). Analiza je temeljila na stranskih telerentgenih, opravljenih pred začetkom zdravljenja (T0), po zdravljenju s funkcionalnim ortodontskim aparatom v pubertetnem obdobju (T1) ter po zaključenem zdravljenju s fiksnim ortodontskim aparatom za dosego optimalne okluzije (T3). Povprečna starost pacientov pred začetkom zdravljenja s funkcionalnim aparatom je bila 11,7 ± 0,7 let (CVMS 2–4). Učinke rasti smo primerjali z nezdravljeno kontrolno skupino pacientov z nepravilnostjo razreda II. Rezultati: V primerjavi z nezdravljeno skupino je prva faza zdravljenja s funkcionalnimi aparati povzročila statistično pomembno povečanje efektivne dolžine mandibule, zmanjšanje skeletnega sagitalnega neskladja med maksilo in mandibulo, izboljšanje obraznega profila ter zmanjšanje sagitalne stopnice (SS). To zmanjšanje je bilo posledica protruzije in proklinacije zgornjih sekalcev ter retruzije in retroklinacije spodnjih sekalcev (p ≤ 0,022). Čeljustna ortopedija ni imela statistično pomembnega vpliva na vertikalno dimenzijo obraza. Druga faza zdravljenja s fiksnim aparatom je v primerjavi s kontrolno skupino prispevala k zmanjšanju vertikalne dimenzije obraza ter dodatnemu zmanjšanju SS, in to predvsem zaradi protruzije in proklinacije spodnjih sekalcev (p ≤ 0,046). Zaključek: Prva faza zdravljenja nepravilnosti razreda RII/1 je imela izrazitejše učinke kot druga faza zdravljenja. Kljub temu sta obe fazi zdravljenja pokazali večji dentoalveolarni kot skeletni učinek.