Endocrine activity assessment approaches: From mechanistic bioassays to adverse pathway outcomes: Pristopi za ocenjevanje endokrine aktivnosti: od mehanističnih bioloških testov do poti neželenih izidov - Grobin, Andrej (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Predstaviti celovit pregled sodobnih pristopov za odkrivanje in karakterizacijo endokrine aktivnosti kemikalij ter poudariti povezavo med mehanističnimi in vitro testi, in vivo modeli in regulatornimi okviri. Metode: Primerjane so bile novejše raziskave na področju visokozmogljivega presejanja (HTS), validiranih OECD preskusnih smernic in efektivno zasnovanih bioloških testov. Pregled zajema reprezentativne teste za estrogene, androgene, ščitnične in steroidogene poti ter ocenjuje njihovo dopolnjevanje znotraj okvira Poti neželenih izidov (AOP). Posebna pozornost je bila namenjena integraciji podatkov, upoštevanju biološke uporabnosti in regulatornemu sprejemanju testov v okviru uredb REACH ter ameriškega programa Endocrine Disruptor Screening Program (EDSP). Rezultati: Mehanistični testi, kot so YES, E-Screen, HeLa-9903 in H295R, omogočajo hitro, občutljivo in stroškovno učinkovito presejanje receptorsko posredovanih in steroidogenih učinkov, medtem ko in vivo sistemi, kot so indukcija vitelogenina, reprodukcijski testi pri vodnih bolhah, metamorfoza pri dvoživkah in testi na zebricah, zagotavljajo potrditev učinkov na ravni organizma. Integracija obeh pristopov v okviru AOP ter kvantitativne ekstrapolacije in vitro-in vivo (QIVIVE) povečujejo napovedno zanesljivost testov. Kljub napredku v standardizaciji pa ostajajo izzivi, povezani z učinki metabolitov, med-laboratorijsko variabilnostjo in usklajenimi določitvami mejnih učinkov. Zaključek: Znanost o preskušanju endokrine aktivnosti se usmerja v mehanistično bazirane pristope, ki zmanjšujejo porabo živali za testiranje in združujejo visokozmogljivo presejanje, računalniško modeliranje in efektivno zasnovano spremljanje. Usklajeni kriteriji za validacije in standardizirani izidi bodo dodatno okrepili regulatorno sprejemanje testov ter omogočili učinkovitejšo identifikacijo snovi z endokrino aktivnostjo v širšem kontekstu zdravja ljudi in okolja.