Fitz-Hugh–Curtis Syndrome in an Adolescent Athlete: MRI Diagnosis of an Atypical Presentation: Fitz-Hugh–Curtisov sindrom pri adolescentki: zapoznela diagnoza subtilne klinične slike - Čokolič, Eva; Lučič Šrajer, Lucijan; Kodrič, Ivana; Dobnik, Sarah; Žerdin, Matija; Sefić Pašič, Irmina (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Predstaviti diagnostični pomen magnetnoresonančnega slikanja (MRI) pri prepoznavanju Fitz-Hugh–Curtisovega sindroma (FHCS) pri mladostni bolnici s subtilno klinično sliko in poudariti pomen pravočasnega razmisleka o medenični vnetni bolezni (PID) v tej starostni skupini. Metode: Sedemnajstletna športno aktivna bolnica je bila sprejeta zaradi bolečine v desnem zgornjem kvadrantu trebuha in bolečine v desni rami. Začetna obravnava z laboratorijskimi preiskavami, ultrazvokom (UZ) in računalniško tomografijo (CT) ni pojasnila etiologije težav. Zaradi vztrajajočih simptomov, je bil opravljen MRI abdomna in male medenice. Rezultati: MRI je razkril obojestranski piosalpinks z restrikticijo difuzije, prosto tekočino v mali medenici in subhepatičnem prostoru ter tanke adhezije med jetrno kapsulo in peritonejem, skladne s Fitz-Hugh–Curtisovim sindromom kot zapletom PID. Mikrobiološke preiskave so potrdile okužbo s Chlamydia trachomatis. Po ustreznem antibiotičnem zdravljenju je prišlo do popolnega kliničnega izboljšanja. Sklep: Fitz-Hugh–Curtisov sindrom je redek, vendar pomemben zaplet PID, ki se lahko kaže z nespecifično bolečino v desnem zgornjem kvadrantu in preneseno bolečino v rami. MRI predstavlja metodo izbora za potrditev PID in njenih zapletov, saj omogoča visoko diagnostično natančnost brez izpostavljenosti sevanju, kar je posebej pomembno pri mladostni populaciji.