Irritable Bowel Syndrome: Is an Effective Solution Still Elusive? Sindrom razdražljivega črevesja: ali je učinkovita rešitev še vedno tako nedosegljiva? - Globočnik, Ana; Ocepek, Andreja (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Sindrom razdražljivega črevesja (SRČ) spada med motnje v interakciji med črevesjem in možgani ter zaradi svoje kompleksne patofiziologije predstavlja diagnostični in terapevtski izziv tako za bolnike kot tudi zdravstvene strokovnjake. K obravnavi bolnika je treba pristopiti postopno – z natančno klinično oceno, izključitvijo alarmnih simptomov in diferencialno diagnostično obravnavo drugih obolenj, kot so kronična vnetna črevesna bolezen, rak debelega črevesa in danke, celiakija, divertikulitis, malabsorbcija ogljikovih hidratov, kronični pankreatitis, nevroendokrini tumorji, hipertiroidizem, bakterijska razrast tankega črevesja in gastrointestinalne okužbe, ki jih je mogoče zdraviti bolj specifično ali uspešnejše. Po potrjeni diagnozi je terapevtski pristop usmerjen v ublažitev glavnih simptomov, kot so abdominalna bolečina, napihnjenost ter spremenjena frekvenca in konsistenca blata. Celostno vodenje bolnika vključuje vzpostavitev trdnega terapevtskega odnosa med zdravnikom in bolnikom, spremembo življenjskega sloga (vključno s telesno vadbo in prehrano), oceno črevesne mikrobiote, uporabo probiotikov, individualno prilagojeno farmakološko terapijo ter psihološke pristope, kot sta psihoterapija in obvladovanje stresa. Kljub mnogim, že dostopnim terapevtskim možnostim, ostaja iskanje optimalne in dolgoročno učinkovite rešitve za SRČ še vedno aktualen izziv.