Use of Botulinum Toxin for the Treatment of Headache and Facial Pain: Uporaba botulinusnega toksina za zdravljenje glavobolov in bolečin obraza - Šibalić, Milena; Mostić Stanišić, Danka; Milivojević, Dragana (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Botulinum toksin (BT) se pogosto uporablja v kozmetiki in klinični praksi. Ta pregled literature obravnava uporabo BT pri zdravljenju glavobolov in obraznih bolečin. Najbolj razširjena in dobro opisana ter odobrena uporaba je preprečevanje kronične migrene v odmerkih med 165 in 196 IE. Po naključnem odkritju je bila potrjena z več raziskavami RCT, predvsem s študijo PREEMPT. Po potrditvi je bila BT odobrena za uporabo pri zdravljenju kronične migrene. V skladu z veljavnimi smernicami se BT uporablja za preprečevanje kroničnih migren pri bolnikih, ki so odporni na druge oblike zdravljenja, npr. triptane ali nesteroidna protivnetna zdravila. Najpogosteje uporabljen protokol vbrizgavanja, ki je bil določen v študiji PREEMPT, priporoča 31–39 mest vbrizgavanja. Pri drugih primarnih glavobolih, kot so glavoboli tenzijskega tipa, je dokazov o učinkovitosti BT malo in so zmedeni. Pa vendar nekatere manjše študije poročajo, da je BT učinkovitejši od placeba in izboljša bolečino pri trigeminalnih avtonomnih glavobolih. BT se uporablja tudi pri kronični obrazni bolečini, predvsem trigeminalni nevralgiji, pri čemer so rezultati raziskav RCT spodbudni. Čeprav je glavni mehanizem delovanja BT zaviranje sproščanja acetilholina iz terminalnih holinergičnih živcev, je treba pojasniti še bolj specifične mehanizme lajšanja bolečine, zlasti pri migrenskih glavobolih. Po pregledu ustrezne literature je mogoče zaključiti, da je zdravljenje z BT varno, na splošno dobro prenašano in učinkovito.