Early postoperative outcomes in a retrospective comparison between Lichtenstein repair method and Rutkow-Robbins repair method for inguinal hernia repair: Zgodnji pooperativni izidi v retrospektivni primerjavi med metodo po Lichtensteinu in Rutkow-Robbins metodi pri operaciji dimeljske kile - Arslani, Nuhi (Acta Medico-Biotechnica, 2025)
Namen: Namen te retrospektivne študije je bil raziskati razlike v pooperativnih izidih pri bolnikih z dimeljsko kilo, zdravljenih z Lichtensteinovo ali Rutkow-Robbinsovo hernioplastiko. Metode: Retrospektivno je bilo analiziranih 90 moških bolnikov, operiranih po bodisi Lichtensteinovi bodisi Rutkow-Robbinsovi metodi. Opazovane spremenljivke so bile pooperativni zapleti, in sicer zastajanje urina, zgodnja in pozna pooperativna krvavitev, bolečina in uporaba analgetikov, okužba rane in mrežice, skrotalni hematom in atrofija testisa, čas do mobilizacije bolnika ter ponovitev kile. Rezultati: Med skupinama, operiranima po ali Lichtensteinovi ali Rutkow-Robbinsovi metodi, statistično značilnih razlik v pojavnosti spremljanih pooperativnih zapletov ni bilo ugotovljenih (p > 0,005). Zaključek: Ta študija je pokazala, da med skupinama, operiranima po Lichtensteinovi metodi in Rutkow-Robbinsovi metodi, v pooperativnih izidih statistično značilnih razlik ni.