Subtotal petrosectomy in cochlear implantation: Subtotalna petrozektomija pri kohlearni implantaciji - Rebol, Janez (Acta Medico-Biotechnica, 2024)
Glavna indikacija za subtotalno petrozektomijo (SP) pri kohlearni implantaciji je kronično vnetje srednjega ušesa z ali brez holesteatoma. Ob kroničnem otitisu sta pomembni indikaciji še malformacije notranjega ušesa z možnostjo likvoreje in anatomske nepravilnosti. Cilj posega je eliminacija vnetja iz operativne votline in varna vstavitev elektrode v notranje uho. Poseg smo v zadnjih 13 letih opravili pri 15 bolnikih s povprečno dobo sledenja 61 mesecev. Pri vseh je šlo za polno vstavitev elektrode in pri vseh je bila operativna votlina zapolnjena z abdominalnim maščevjem. Revizijo operativne votline smo opravili pri treh bolnikih, ohranili napravo in vsi bolniki še vedno lahko uporabljajo kohlearni implant. Subtotalna petrozektomija je varen poseg, ki zahteva sledenje bolnikov vsaj deset let po operaciji. Za uspeh operacije je ključna natančna kirurška tehnika, s katero odstranimo bolezen, sluznico in epitel iz srednjega ušesa, popolno zaprtje zunanjega sluhovoda in prekritje implanta.